Ενδοσκοπική χειρουργική παραρρινίων κόλπων

Ενδοσκοπική χειρουργική παραρρινίων κόλπων

Η ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρινίων κόλπων (FESS), γίνεται για να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθήσεις της μύτης, όπως η  χρόνια ρινοκολπίτιδα, οι πολύποδες, οι καλοήθεις και οι κακοήθεις όγκοι.

Η ρινοκολπίτιδα εκδηλώνεται με κλειστή μύτη (μπούκωμα), πίεση και πόνο στο πρόσωπο και καταρροή. Επίσης συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος και η μερική ή η πλήρης απώλεια της όσφρησης. Σε μερικές περιπτώσεις η ρινοκολπίτιδα συνοδεύεται και με συπτώματα από το κατώτερο αναπνευστικό (άσθμα) ή και με αλλεργική προδιάθεση.

Η εγχείρηση γίνεται με γενική αναισθησία . Με τη χρήση ενδοσκοπίων διανοίγονται τα στόμια των ιγμορείων και ανάλογα με την έκταση της νόσου, αφαιρούνται οι ηθμοειδείς κυψέλες, διανοίγονται τα στόμια του σφηνοειδούς και των μετωπιαίων κόλπων. Επίσης χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία (shavers, ) που επιτρέπουν την αφαίρεση της παθολογίας με την ελάχιστη βλάβη στους υγιείς ιστούς.  

Δεν γίνονται εξωτερικές τομές και δεν υπάρχουν σημάδια στο δέρμα μετεγχειρητικά. Δεν χρησιμοποιούμε γάζες στη μύτη (πωματισμός) και ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του την επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος.

Οι συχνές μετεγχειρητικές πλύσεις είναι απαραίτητες γιατί βοηθούν στην επούλωση, προλαμβάνουν μολύνσεις και συντελούν στο να ανοίξει η μύτη και να καθαρίσει από βλέννες.  Η επέμβαση έχει σαν στόχο την καλύτερη παροχέτευση των παραρρινίων κόλπων, την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής και την αφαίρεση πολυπόδων, (αν υπάρχουν).